ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ στην ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ

Τελέστηκε την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016, για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια, η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Εξορινού, στην παλαιά Εντός των Τειχών πόλη της Αμμοχώστου.

Την Θεία Λειτουργία, της οποίας προΐστατο ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς, παρακολούθησαν εκατοντάδες πιστών, Αμμοχωστιανών και μη, που μετέβησαν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για αυτόν τον σκοπό.

2016-01-06 10-09-11

Ακολούθως, το πλήθος μεταφέρθηκε στην παραλία του ξενοδοχείου Κωνστάντια, γνωστή ως “ΓΛΩΣΣΑ” όπου έγινε η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των Υδάτων. Αρκετοί τολμηροί Αμμοχωστιανοί, αψήφησαν το κρύο και βούτηξαν στα καταγάλανα νερά της Αμμοχώστου για να πιάσουν τον Σταυρό και να έχουν έτσι την ευλογία του.

From Video 001

Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο πρώτος που έπιασε τον Σταυρό ήταν και ο τελευταίος που κατάφερε να τον πάρει την τελευταία φορά που έγινε το ίδιο έθιμο τον Ιανουάριο του 1974, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’.

Η συγκίνηση όλων των παρευρισκομένων, που αριθμούσαν πέραν των 1200, ήταν πολύ μεγάλη. Μεγαλύτερη ήταν μιας τυχερής Αμμοχωστιανής, στο κεφάλι της οποίας κάθησε το ολόλευκο περιστέρι που ελευθέρωσε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Α. Γαλανός.

peristeri sto kefali 2

Ευχή όλων ήταν να είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που γίνεται αυτό στην κατεχόμενη πόλη μας, και του χρόνου να επαναληφθεί με πάσα λαμπρότητα σε μια ελεύθερη Αμμόχωστο, σε μια επανενωμένη Κύπρο.

Την όλη εκδήλωση διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κωνστάντιας και Αμμοχώστου μαζί με την ομάδα μας “Αμμόχωστος η Πόλη μας”.

Leave a Reply