Ποιοί είμαστε

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ» εμφανίστηκε σαν ιδέα από μια πολύ μικρή ομάδα συμπολιτών μας, με αρχικό σκοπό την ανάρτηση φωτογραφιών για την Αμμόχωστο, την ζωή και τους ανθρώπους της και την επαφή των ανθρώπων μεταξύ τους μετά από δεκαετίες, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το σκοπό αυτό.

Σιγά, σιγά, άρχισε να υφαίνεται ο κοινωνικός ιστός της Πόλης που χάθηκε μέσα σε μια νύκτα τον Αύγουστο του 1974.

Μέσα από αυτή την επικοινωνία αναδείχθηκε ο κοινός στόχος και σκοπός του πόθου της επιστροφής και χρόνο με τον χρόνο αυτός ο πόθος πήρε σάρκα και οστά σε ένα αγώνα για επιστροφή στην πόλη.

Η μικρή αυτή ομάδα ολοένα μεγάλωνε φτάνοντας σήμερα να απαρτίζεται από πέραν των 12.000 μελών, Και Μια μικρότερη ομάδα ακούραστων εθελοντών, που να συντονίζει και να ενεργεί ως ο πυρήνας της ομάδας, υπεύθυνος για κάθε οργάνωση εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων.

Το αποτέλεσα αυτής της προσπάθειας, ήταν η ομάδα αυτή στο σύνολο της να παρουσιάζεται σαν ένας συμπαγής όγκος πίεσης στην κοινή γνώμη, στα κέντρα αποφάσεων εδώ και στο εξωτερικό.

Αυτή η πίεση αποσκοπούσε στη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το θέμα της Αμμοχώστου και γενικά για την ανάγκη της ύπαρξης μιας συμφωνημένης λύσης του κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας, με την επιστροφή εδαφών, την απόλυτη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους κατοίκους της και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η Ομάδα συνήψε σχέσεις συνεργασίας με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους και με την αντίστοιχη ομάδα πρωτοβουλίας “Famagusta Initiative” των τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας κατοίκων της Αμμοχώστου με ένα κοινό στόχο.

Ο κοινός αυτός αγώνας για επιστροφή της πόλης μας, βασίζεται στη Συμφωνία Κορυφής του 1979, στα ψηφίσματα του Σ.Α. 550 του 1984, 789 του 1992 και στις εκάστοτε συμφωνίες των ηγετών και των Η.Ε. για επιστροφή της πόλης στα πλαίσια των Mέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Μετά από σκληρή δουλειά και επίπονες προσπάθειες η ομάδα πέτυχε πολλά, μεταξύ των οποίων ήταν:

  • Συμβολική Εορτασμοί της Γιορτής του κατακλυσμού
  • Ανθρώπινη Αλυσίδα Ειρήνης
  • Συμβολική τοποθέτηση πορτοκαλιών στο συρματόπλεγμα μέρα που γιορτάζαμε την γιορτή του Πορτοκαλιού
  • Τον Αύγουστο του 2013 μετά από έντονες προσπάθειες των φίλων Νίκου Καρουλλα και Umit Inatci μας παρέδωσαν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου.
  • Μετά από πολύ κόπο και σκληρή δουλεία το όραμα γίνεται πραγματικότητα: Στις 8 Δεκεμβρίου του 2013 γίνεται η πρώτη Θεια Λειτουργία. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 20 λειτουργίες με αποκορύφωση την Ακολουθία του Επιταφίου το 2014.

Θεωρούμε ότι η κοινωνία των πολιτών έχει ένα πολύ σπουδαίο ρόλο να διαδραματίσει στα τεκταινόμενα γύρω από την λύση του κυπριακού.

Είναι πεποίθηση μας δε, ότι είναι οι πολίτες που θα εφαρμόσουν σε τελευταία ανάλυση την συμφωνημένη λύση και η Ομάδα αυτή ενεργεί ως ο καταλύτης και προπομπός της ειρηνικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων σε πνεύμα αλληλοκατανόησης, συμφιλίωσης και συνεργασίας μακριά από ενέργειες και νοοτροπίες του παρελθόντος που δίχασαν και διχοτόμησαν την πατρίδα μας.

Με τις κινήσεις και επαφές μας καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη με τους τουρκοκύπριους συμπολίτες και συμπατριώτες μας, κρημνίσαμε τους μύθους και τις ψευδαισθήσεις που μας χώριζαν και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε θετικά και αποτελεσματικά στην επανένωση της πατρίδας μας.

Ζητούμε από τα πολιτικά κόμματα και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας την στήριξή τους στον αγώνα και στις προσπάθειες που καταβάλλουμε.

Ζητούμε την έμπρακτη συμβολή τους στα αιτήματα μας για επιστροφή στην πόλη μας.

Ζητούμε την Συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις και ενέργειες μας στις ελεύθερες περιοχές ή/και στη κατεχόμενη πόλη μας με τους τουρκοκύπριους συμπολίτες μας.

Η Ομάδα μας, “Αμμόχωστος η Πόλη μας”, θα συνεχίσει μέσα από εκδηλώσεις και ενέργειες να δίνει τον αγώνα της για Ειρήνη, Συμβίωση και Επιστροφή διότι

Ενωμένοι Μπορούμε,
Ενωμένοι Επιστρέφουμε….