Άσσια – Άσκια

Ταξιδεύουμε σημερα στην Μεσαορία και στο Χωριό ΑΣΣΙΑ – ΑΣΚΙΑ 15/148 της Επαρχίας Αμμοχωστου.15c

Η Άσκια (Ασσια) είναι μεγάλη αμιγώς ελληνική κοινότητα του κατεχόμενου τμήματος της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Το χωριό όπου γεννήθηκε ο Άγιος Σπυρίδωνας, αποτελείται από δύο ενορίες, την “πάνω γειτονιά” του Αγίου Ιωάννη και την “κάτω” του Αγίου Γεωργίου.

Το όνομα του χωριού προέρχεται κατά μια εκδοχή από την λέξη “σκιά” και το στερητικό “α”, δηλαδή “Ασκια”, από το άδεντρο και άσκιο της περιοχής. Τα δέντρα ήταν πάντα πολύ λίγα και δεν υπήρχε σκιά. Η περιοχή ήταν άσκια (χωρίς σκιά), σιγά-σιγά δε με κάποια παραφθορά συνήθη στην κυπριακή διάλεκτο σε όμοιους φθόγγους, έγινε Άσσια

15lΓεωγραφική Θέση: Βρίσκεται 31 χλμ δυτικά της πόλης της Αμμοχώστου και 22 χλμ ανατολικά της πόλης της Λευκωσίας, στη γεωγραφική περιφέρεια Μεσαορίας, σε υψόμετρο 60M. Στη βόρεια πλευρά της Άσσιας εκτείνεται “ο κάμπος” κατά τους Ασσιώτες, δηλαδή η εύφορη, επίπεδη, πεδιάδα της Μεσαορίας, με τα λιγοστά δέντρα. Ο κάμπος, ποτίζεται από τον ποταμό Γιαλιά που τη γεμίζει με πλούσιες προσχώσεις. Στα νότια του χωριού επεκτείνεται ο “Τράχωνας”, γη λιγότερο γόνιμη, όπου η γη είναι πετρώδης, και δεν βρέχεται από ποτάμι αλλά ποτίζεται μόνο από τη βροχή και με πηγάδια. Εδώ σπέρνεται κυρίως κριθάρι και βόσκουν τα πρόβατα. Εδώ βρίσκονται και τα περβόλια που παράγουν πλούσια και καλής ποιότητας λαχανικά.

Πληθυσμός: Ο πληθυσμός της κοινότητας αυτής το 1960 ανερχόταν σε 2209 κατοίκους, όλοι Έλληνες. Ο πληθυσμός της το 1973 υπολογιζόταν σε 2734 κατοίκους.

Χριστιανικοί Ναοί: Στα όρια της κοινότητας αυτής βρίσκονται οι εκκλησίες Παναγίας, Αγίου Γεωργίου και Τιμίου Προδρόμου καθώς και το εξωκλήσι Αγίου Σπυρίδωνα.

Σχολεία: Στο ελληνικό Δημοτικό Σχολείο που λειτουργούσε εδώ πριν την τουρκική εισβολή φοιτούσαν κατά το σχολικό έτος 1973-74 372 μαθητές.

Συνέπειες Τουρκικής Εισβολής: Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, η κοινότητα καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι της. Έκτοτε, οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής και η παράνομη κατοχική διοίκηση εμποδίζουν την επιστροφή τους

15b

Leave a Reply