Αρχιερατικό Συλλείτουργο και εκδήλωση “Πορτοκάλια… Καραβάκια της Ελπίδας”

AgiosGeorgiosPortrait2016-03-20 10-40-56

Τελέστηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, γιορτή της Ορθοδοξίας, το Ιερατικό Συλλείτουργο χωροστατούντων των Μητροπολίτων Λεμεσού ΑΘΑΝΑΣΙΟ και Κωνσταντίας/Αμμοχώστου ΒΑΣΙΛΕΙΟ, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην Εντός των Τειχών παλαιά πόλη της Αμμοχώστου.

Η προσέλευση των πιστών ήταν αθρόα, πέραν των 600 ατόμων, Αμμοχωστιανοί και μη, ταξίδεψαν από όλες τις γωνιές της ελεύθερης Κύπρου, για να παρευρεθούν στην εκκλησία την οποία λειτουργούμε κάθε μήνα ανελλιπώς από τον Δεκέμβριο του 2013.

Η συγκίνηση βαθιά καθ’όλη την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας αλλά και κατά την λειτανία του εικονίσματος της Αναστήλωσης των Αγίων Εικόνων.

2016-03-20 09-54-26

Μετά την Θεία Λειτουργία, όλοι οι πιστοί μετέβησαν στην προσβάσιμη παραλία του Κωνστάντια, γνωστή ως
“Παραλία της Γλώσσας” όπου ήταν προγραμματισμένη η εκδήλωση “Πορτοκάλια… Καραβάκια της Ελπίδας”.

Στην εκδήλωση μας τραγούδησε η παιδική χορωδία “Island Light Children’s Choir” που απαρτίζεται από παιδιά Τουρκοκυπρίων που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία της Αμμοχώστου. Μεγάλη η συγκίνηση όταν ο κόσμος χειροκροτούσε στον ρυθμό των τραγουδιών των Τ/Κ παιδιών και το χειροκρότημα αντιλαλούσε στα κούφια εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία που βρίσκονται ακριβώς πίσω τους, στην άκρη της περίκλειστης πόλης.2016-03-20 12-15-30

Ακολούθως τα παιδιά “ελεύθερωσαν” 42 χάρτινα καραβάκια, όσα και τα χρόνια της προσφυγιάς, που είχαν φτιάξει προηγουμένως, με διάφορα μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης, στα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας της Αμμοχώστου, με στόχο τα καραβάκια αυτά να μεταφέρουν τα μηνύματα στην περίκλειστη πόλης της Αμμοχώστου που περιμένει στοϊκά την ειρήνη και την επανένωση του νησιού. Ο άνεμος βοήθησε και τα ταξίδεψε πέραν του συρματοπλέγματος και κατέληξαν στον προορισμό τους.

Τα καραβάκια είχαν και άλλη σημασία όπως μας είπε ο Νίκος Κάρουλλας της ομάδας πρωτοβουλίας “ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ” και ο Serdar Atai της ομάδας πρωτοβουλίας “Famagusta Initiative” οι οποίες διοργάνωσαν την εκδήλωση από κοινού. Τα καραβάκια συμβόλιζαν τις βάρκες με τις οποίες καταφθάνουν οι Σύριοι πρόσφυγες, αναζητώντας την ασφάλεια από τον πόλεμο στη χώρα τους, με την ευχή η ειρήνη που τόσο ποθούμε εμείς στο νησί μας να έρθει και γι’αυτούς σύντομα.

2016-03-20 12-33-59Ακολούθησε συμβολικός στολισμός με πορτοκάλια του άρματος που κάποτε κοσμούσε τον Δημοτικό Κήπο, το οποίο βρήκε σε κάποιο χωράφι πεταμένο ο Τ/Κ Umit Inatci ο οποίος το περιέσωσε και το κράτησε με σκοπό να μας το επιστρέψει μέχρι είτε την επανένωση της πατρίδας μας είτε μέχρι να οργανώσουμε κάποια εκδήλωση σχετική με τη ξακουστή γιορτή του Πορτοκαλιού που γινόταν στην Αμμόχωστο, πράγμα που έγινε πέρσι για πρώτη φορά οπόταν και μας το παρέδωσε.

Η εκδήλωση έκλεισε με δύο τραγούδια για την Αμμόχωστο και την Κύπρο που τραγούδησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, αντικρύζοντας την περίκλειστη πόλη, που και πάλι ανταποκρινόταν με τον αντίλαλο της.

Τόσο στην Θεία Λειτουργία όσο και στην εκδήλωση στην παραλία, ήταν μαζί μας και πολλοί Τουρκοκύπριοι, που αγωνίζονται μαζί με μας για την επανένωση της Κύπρου και την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Βίντεο από την μαγική αυτή μέρα στην πόλη μας

Κάλυψη από το ΡΙΚ1 που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού

Leave a Reply