Διεθνείς αγώνες ταχυπλόων σκαφών

19-26 Ιουνίου, 1966, ξενοδοχείον Κωνςτάντια
Ναυτικός ΄Ομιλος Αμμοχώστου, ο πρώτος ναυτικός όμιλος που ιδρύθηκε στην Κύπρο ήταν πρωτοπόρος στήν ανάπτυξη των ναυταθλημάτων.
Πρίν 48 χρόνια, στήν περίοδο 19-26 Iουνίου 1966 οργάνωσε και έκτέλεσε με επιτυχία τούς διεθνείς αγώνες ταχύπλοων σκαφών. Οι αγώνες έγιναν στήν θάλασσα του Κωνστάντια.

Η Κύπρος την τότε έποχή δέν ήταν μέλος της Union Internationale Motonautique (UIM) πού ήταν ύπευθυνη για τέτοιες διοργανώσεις. Κάπιοι όμως ‘μερακλήδες’ του ΝΟΑ ταξίδεψαν στο Παρίσι το 1965 για να παρακολουθήσουν την περίφημη ‘six hour race’ στόν ποταμό Σηκουάνα. Τόσο ενθουσιάστηκαν που έκαμαν επαφή με το Βρεττανικό British Motor Boat Racing Club για να δούν κατά πόσο το BMBRC θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΝΟΑ για να γίνουν οι αγώνες στήν Αμμόχωστο. Λίγο μετά οι Anthony Newell και Jimmy James του BMBRC επισκέφθηκαν την Αμμόχωστο και μετά όπως λένε οι Αγγλοι ‘the rest was history’ !.

Η έπίσημη υποδοχή έγινε στην Λευκωσία στις 18 Ιουνίου με μεγάλες πομπές, τηλεοπτική κάλυψη κτλ. Η επιθεώρηση τών σκαφών έγινε στο ΓΣΕ και ακολούθως άρχισαν οι δοκιμές και οι προπονήσεις στην θάλασσα του Κωνσταντια.

Στούς αγώνες συμμετείχαν γνωστοί Βαρωσιώτες λατρεις της θάλασσας όπως ο Πράγκος, ο Νίκος Μαραγκός, ο Λάκης Μούσκος, Σωκράτης Αναστασίου.
Οι Αγγλοι συνοργανωτές εντυπωσιάσθηκαν απο την περιποιηση, το φαγητό καθώς και την ‘μυρωδιά των ευκαλύπτων και την χρυσή αμμουδιά της Αμμοχώστου’.
Το πρώτο βραβείο κέρδισε η όμάδα της Κύπρου. Το ‘Archbishop Makarios Gold Cup’ (αξίας 800 λιρών!) άφησε εντυπώσεις!

Αμμόχωστος Βασιλεύουσα

Leave a Reply