Οι συγκοινωνίες της Αμμοχώστου

Ενθύμιον Αμμοχώστου
Μια σπο τις πρώτες φροντίδας της βρετανικής κυβέρνησης ηταν η βελτίωση των συγκοινωνιών του νησιού. Όταν οι ʼγγλοι έφτασαν στην Κύπρο το 1878 υπήρχε μόνο ενας δρόμος 26 μιλίων που συνέδεε τη Λευκωσία με τη Λάρνακα. Η κατασκευή των οδικών έργων σύνδεσης της πρωτεύουσας με τις κυριώτερες πόλεις συμπεριλαμβανομένης και της Αμμοχώστου ξεκίνησε το 1870 και συνεχίστηκε με εντατικό ρυθμό και χωρις διακοπή για αρκετές δεκαετίες σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει όλο το νησί με ενα ολοκληρωμένο δίκτυο δρόμων που θα διευκόλυναν τη μεταφορά των κατοίκων και των προϊόντων τους. Μέχρι το 1915 το νησί διέθετε ενα δίκτυο σχεδόν 800 μιλίων οδικών αρτηριών και πάνω σπο 1000 μίλια δευτερευόντων ανακριτών δρόμων.
Η συντήρηση των οδικών αρτηριών ηταν ευθύνη της κυβέρνησης η οποία διέθετε ενα συγκεκριμένο κονδύλι στον ετήσιο προϋπολογισμό . Το 80% του ποσού αυτού διετίθετο για συντήρηση των οδικών αρτηριών ενώ το 20% χρησιμοποιείτο για τη βελτίωση άλλων δρόμων. Η κυρία αιτία για τη διάθεση ενός τέτοιου μικρού ποσού για τους δευτερεύοντες αμαξιτους δρόμους οφείλεται στο γεγονός οτι η συντήρηση των δρόμων αυτών γινόταν σε μεγάλο βαθμό απο την υποχρεωτική εργασία που παρείχαν οι Κύπριοι χωρικοί. Σύμφωνα με ενα νόμο του 1900 καθε χωρικός ικανός προς εργασία ηταν υποχρεωμένος να παρέχει καθε χρόνο εργασία έξη ημερών για την κατασκευή ή τη συντήρηση δρόμων η άλλων δημοσίων έργων που αποφάσιζαν τα δημοτικά συμβούλια ή άλλες αρμόδιες τοπικές αρχές.
( αύριο Λιμάνι )
Φωτο: Εγκαίνια σιδηροδρομικής γραμμής Αμμοχώστου-Λευκωσίας, Οκτώβριος 1905 (Φωτογραφία Θ. Ν. Τουφεξή). [Ανήκει στον Πάνο Λοΐζου (Λονδίνο)]

Leave a Reply