Καταβολές Αμμοχώστου – Μέρος Γ – Φραγκοκρατία

Καταβολές Αμμοχώστου
Φραγκοκρατία
Επί Φραγκοκρατίας η Αμμόχωστος γίνεται η οικονομική βάση του κράτους των Λουζινιανών, ο κυριώτερες διαμετακόμιστικός σταθμός για όλο το εμπόριο της Ευρώπης με την Ανατολή και το κυριώτερες λιμάνι της Μεσογείου. Κατασκευάστηκαν νέα οχυρωματικά έργα και επεκτάθηκαν τα βυζαντινά. Χτίστηκαν μεγαλόπρεπα κτίρια όπως το βασιλικό ανάκτορο και ναοί σε ολόκληρη την πόλη , όπως των Αγίων Πέτρου και Παύλου, του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, του Αγίου Γεωργίου των Λατίνων και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου στον οποίο στέφονταν οι Λουζινιανοί βασιλιάδες της Κύπρου ως βασιλείς Ιεροσολύμων και Αρμενίας.
Η Αμμόχωστος έγινε η πιο σημαντική πόλη της Κύπρου. Ηπταν μια απο τις πλουσιότερες και ευημερούσες πόλεις του τότε κόσμου γνωστή ως Φαμακούστα. Το νέο αυτό όνομα δόθηκε απο τους επισκέπτες -θαυμαστές των αρχαίων ερειπίων της Σαλαμίνας η φήμη των οποίων αποδόθηκε στον θεωρούμενο ως βασιλιά της Κώνστα και πατέρα της Αγίας Αικατερίνης ( Fama Costi = Φήμη Κωνστα = Φαμακούστα)
Έτσι η μεσαιωνική Αμμόχωστος ξανασυνδέθηκε με τη Σαλαμίνα Κωνστάντια η οποία παλαιότερα ονομαζόταν και Αμμόχωστος μέχρι που αποκλήθηκε Παλαιά Αμμόχωστος . Και ως Φαμακούστα η Αμμόχωστος γνώρισε μεγάλη ακμή μέχρι την κατάληψη της απο τους Γενουάτες ( 1374-1464) οι οποίοι την λεηλάτησαν και την κατέστρεψαν. Η πόλη έμεινε υπό Γενουάτικη κατοχή για 90 χρόνια .

Leave a Reply