Παναγιώτης Σέργης

Παναγιώτης Σέργης, 1929-2001

hist_045bΓεννήθηκε στο Τρίκωμο, φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Σχολή Θεάτρου Αθήναιον. Επίσης σπούδασε παιδαγωγικά στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με ειδίκευση στο Δράμα ως εκπαιδευτικό μέσο.

Το 1953 διορίστηκε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου όπου υπηρέτησε ως καθηγητής , βοηθός Γυμνασιάρχης και βοηθός Διευθυντής.

Το 1966 διορίστηκε Μορφωτικός Λειτουργός στο Υπουργείο Παιδείας. Απο το 1968 διήυθηνε τη Μορφωτική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας , κι απο τη θέση αυτή εργάστηκε για τη διαμόρφωση και εφαρμογή της Πολιτιστικής Πολιτικής του Υπουργείου συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης και θεμελίωσης του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου . Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τραπέζης Κύπρου , γραμματέας του Ταμείου Μουσικής και Καλών Τεχνών.

hist_045dΣημαντική ηταν η δραστηριότητα του στη σκηνοθεσία αρχαίων τραγωδιών και άλλων θεατρικών έργων.

Ιδιαίτερη σημασία στη σκηνοθετική του εργασία με τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων Αμμοχώστου είχε το ανέβασμα για πρώτη φορα στο Νεοελληνικό ιστορικό χώρο της τραγωδίας του Ευριπίδη << Ικέτιδες>> ( 1960) , και η αναβίωση της Τραγωδίας στο Αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας , για πρώτη φορά μετά την αποκάλυψη του με τον << Οιδίποδα Τύρρανο >> του Σοφοκλή. ( 1962) στενοί του φίλοι απο την εποχή των σπουδών του ήταν ο Άγγελος Σικελιανός κι ο σκηνοθέτης Σωκράτης Καραντινός. Ο Παναγιώτης Σέργης έζησε απο κοντά τον Σικελιανό στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια της Ελλάδος καθως και
την αρρώστεια και τον θανάτου του το 1951. Η γνωριμία μαζι του ηταν καθοριστική για την πνευματική του εξέλιξη και μετέδωσε το έργο του απο τη δεκαετία του 1950 στους μαθητές του στην Αμμόχωστο κι έκανε πολλές ομιλίες για το έργο του .
hist_045ehist_045fhist_045c

Leave a Reply